DIÀLEG DE CARMELITES, de Georges Bernanos, amb traducció de Francesc Gambín.

Captura de pantalla 2015-04-02 a las 15.47.50Diumenge 5 d’abril a les 22 hores, a l’Església de Llorenç del Penedès

El dia 17 de juliol de 1794, en l’etapa final i més sagnant del període anomenat “Regnat del terror” de la Revolució francesa, van ser executades a la guillotina les setze carmelites descalces del monestir de la Santíssima Encarnació de Compiègne (nord-est de París, França) per negar-se a renunciar als seus vots religiosos. L’execució tingué lloc a Paris, a l’actual Place de la Nation, no gaire lluny de la Bastilla.

Sobre la base d’aquest fet, l’escriptor Georges Bernanos (1888-1948) va escriure una obra de teatre que posteriorment va ser duta al cinema pel director Philippe Agostini. Aquest text extraordinari, on es barregen les reflexions i les emocions més profundament humanes sobre la vida, la mort i les aspiracions de realització personal d’un grup de dones de procedències socials ben diferents, va ser traduït del francès al català per mossèn Francesc Gambín mentre era rector de la parròquia de Llorenç. El Grup de Teatre del Centre us ofereix  la lectura dramatitzada d’aquest text, que podrà ser escoltat per primera vegada.

George Bernanos, un clàssic de la literatura francesa, va ser un escriptor profundament catòlic que es trobà enmig de les terribles turbulències político-religioses dels anys 30 i 40 del passat segle. El cop d’estat del general Franco l’agafà residint a Mallorca i, si bé inicialment va mostrar una certa simpatia per un moviment que ell pensava que podia portar ordre a la República espanyola, després el va combatre amb duresa. Una de les seves grans obres, “Les Grans Cimetières sous la lune” (els grans cementiris sota la lluna), publicada el 1938 va ser un violent pamflet antifranquista on es mostrava comprensiu amb els errors de la República.

Posteriorment, amb els acords de Munic del mateix any, denuncia la feblesa de les democràcies europees davant Hitler i durant la invasió nazi de França, s’exilia i recolza la Resistència contra les tropes alemanyes mentre ataca el govern col·laboracionista de Vichy. El seu testament literari va ser “Diàleg de Carmelites”, publicat el 1947, un any abans de la seva

mort.

Esmentar finalment que aquesta història sobre un grup de monges carmelites es presenta en l’any en què es commemora el cinquè centenari del naixement de Teresa de Cepeda y Ahumada, Santa Teresa de Jesús, fundadora d’aquest orde de monges. Una dona extraordinària, valenta i compromesa, en un temps en què les dones eren tingudes per inferiors.