Ball de Bastons 

BALL DE BASTONS DE LLORENÇ, PICANT DES DEL 1896!

El Ball de Bastons  de Llorenç del Penedès va néixer l’any 1896, tan sols set anys després de la fundació d’El Centre, sota el paraigua del qual sempre ha estat. La tradició bastonera al poble és llarga i s’ha anat transmetent de generació en generació configurant, així, un dels grups folklòrics més emblemàtics del poble. Al llarg de la seva història, els components de la colla han col·laborat en la divulgació dels balls per terres catalanes.

Actualment, consta d’un grup infantil creat l’any 1992 (nens i nenes de 9 a 14 anys), amb 25 membres, i un altre d’adults, mixt, amb 25 membres més. També consta d’una colla veterana que actua un cop l’any. 

Fins al 1981, el Ball de Bastons va ser estrictament masculí; després, durant uns quants anys hi va haver també un grup femení que posteriorment, es va integrar amb el grup masculí formant colles mixtes.

La colla d’ El Centre  de Llorenç del Penedès balla a l’estil penedesenc: ritme ràpid i intens, ocupant cada pulsació de la tonada amb algun cop de bastó. Ballen sempre al toc d’una gralla, i addicionalment s’hi poden afegir més gralles fent veus secundàries, però no se sol ballar amb l’acompanyament d’un instrument de percussió.

Els balladors i balladores van vestits amb pantalons, camisa, mitjons i espardenyes de vetes blanques, faldilla vermella amb sanefes grogues i un tall vertical per facilitar els sotacames,  camalls vermells amb picarols,  banda vermella amb l’escut del grup i faixa vermella. A més, un dels bastoners balla amb la bandera, una tela triangular que porta el nom del grup escrit en groc sobre fons vermell a l’anvers i la senyera al revers. De la vestimenta que s’emprava durant els orígens del Ball se n’ha perdut el capell que duien al cap, la banda portava la senyera dibuixada i la faldilla i els camalls eren una mica més llargs.

Fotografia de la colla a les escales de l’església de Llorenç del Penedès, 9 d’agost de la Festa Major del 2022.
La colla a les escales de l’església de Llorenç del Penedès, 9 d’agost de la Festa Major del 2022.

Es balla en grups de vuit (amb alguna excepció). Entre els tradicionals hi ha la Processó, el Terra, el Pastoret, la Marxa, el Xotis i la Creu, i són nous i propis el Sant Llorenç, el Nou, el 10 d’agost, l’Inaina, la Creu nova i l’Estrella.

El  Ball de Bastons  de Llorenç del Penedès ha acollit la Trobada Nacional de  Ball de Bastons  de Catalunya en dues ocasions: el 1996, any del centenari de la colla, i el 2011. L’actuació més important per a la colla és la Festa Major de la població, que se celebra al voltant del 10 d’agost en honor a Sant Llorenç, el patró del poble.

Les bastoneres i els bastoners de Llorenç, contribuïm a la participació popular i treballem per continuar fent créixer la cultura al nostre poble i a arreu de Catalunya!

    Ball de Bastons

    Informació i contacte