Els Falcons 

FALCONS DE LLORENÇ, LA COLLA MÉS ANTIGA DE CATALUNYA!

Origen

Els Falcons és una activitat  de grup que consisteix en l’execució d’exercicis gimnàstics de conjunt. Combina força i equilibri per formar figures i construccions humanes de gran  esveltesa, plasticitat i  bellesa.

Els Falcons   s’introdueixen a Catalunya els anys trenta del segle passat  de la mà de la Federació de Joves Cristians de Catalunya (FJCC) que s’havia inspirat en els Sòkols de Txecoslovàquia, un moviment sociocultural que, entre d’altres activitats promovia la gimnàstica i l’esport. Amb la guerra civil la FJCC va desaparèixer, i per tant,  també els Falcons.

Identitat​

Els Falcons  de Llorenç del Penedès es van crear l’any 1942 a l’entorn de la parròquia,  a proposta  d’antics membres de l’extingida  FJCC.  Actualment el grup està format per uns vint-i-cinc components, de totes les edats i gèneres, per bé que als seus inicis i durant molts anys els falcons era una activitat només per a joves.

La formació té uns atributs propis que reprodueixen alguns trets característics dels primers grups de falcons  i n’evoquen el seu caràcter gimnàstic . Aquests trets van des de  l’equipació – pantalons , jersei  i calçat blanc, i cinturó negre – que imprimeix aparença  esportiva,  fins a l’execució de  les figures i construccions en les quals es ponderen la gracilitat, sincronització dels moviments i l’agilitat per completar cada figura. L’exhibició acostuma a tenir una evolució  progressiva i seqüencial que va des de conjunts de dos, de tres, de quatre…, fins a culminar amb figures que exigeixen la participació de la majoria de membres. A més de les esmentades  figures, podem anomenar-ne d’altres com: piràmides, 3-2-1, dobles clatells, pou escapçat, pilars de 3, calaixons, pou, 4-3-2-1, escala…

Volem destacar la singularitat d’Els Falcons  de Llorenç del Penedès davant d’altres colles,  creades a partir dels anys seixanta  seguint el model de Els Falcons  de Vilafranca (1959), que incorporen elements d’estètica castellera – tipus de construccions, faixa, camisa, mocador – i lèxic, també casteller.

Els Falcons  i la cultura popular

La inclusió dels falcons en l’entramat festiu folkloric-popular a partir dels anys setanta, amb l’esclat de manifestacions festives al carrer  – cercaviles, trobades i mostres de cultura popular-  va  modelar el caràcter sobri que caracteritzava  les actuacions d’Els Falcons  de Llorenç del Penedès; això va donar  pas a exhibicions més desimboltes i franques –incorporació de música de gralles i timbal, per exemple-  d’acord amb el nou context de la festa.

En la dilatada història d’Els Falcons  de Llorenç del Penedès despunten episodis memorables per motius diversos com ara aniversaris, trobades de colles de falcons, colònies o actuacions per rememorar: Barcelona, Tarragona,  Sevilla i moltes altres arreu de Catalunya o a l’estranger (Bollène, Andorra, Perpinyà, Luxemburg). Per la seva càrrega emotiva esmentem la participació de Els Falcons  de Llorenc del Penedes a l’acte de benedicció del monòlit de Montserrat, el 8 de setembre de  1962, dedicat a la Federació de Joves Cristians de Catalunya, impulsors i divulgadors de Els Falcons  de Catalunya. De les exhibicions recents, més enllà de les actuacions  a diverses poblacions de la geografia catalana,  cal destacar  les Trobades anuals que promou la Federació de Els Falcons de Catalunya, la darrera de les quals va tenir lloc a Llorenç del Penedès el setembre de 2022, coincidint amb el vuitantè aniversari de Els Falcons  locals.

    Els Falcons  de Llorenç del Penedès

    Informació i contacte