DIUMENGE 7 D’OCTUBRE, A 2/4 DE 7 DE LA TARDA, A LA CASA DE CULTURA DE LLORENÇ

EL DOCUMENTAL DEL MES: EUGENIO

“Pensàvem que ens enfrontàvem a la vida d’una persona molt coneguda i hem descobert que era un gran desconegut”. Els directors. 

Un guió minuciós que reconstrueix amb un extraordinari material d’arxiu i testimonis substancials la vida del protagonista – Toni Vall, ARA

 DocsBarcelona del Mes presenta Eugenio, el documental que retrata la vida del mític humorista català, que omplia escenaris amb el seu particular sentit de l’humor. Un èxit professional, però, que amagava el que passava lluny dels focus, en la intimitat. La pel·lícula, que va ser el documental més vist durant la 21ª edició del Festival DocsBarcelona esgotant les entrades a la majoria de sessions i que es va convertir, en tan sols un mes que va estar disponible, en el documental més vist a Filmin dels últims anys, arriba a sales i cinemes d’arreu d’Espanya de la mà de DocsBarcelona del Mes.

«No faràs res en aquesta vida!”, li deia sovint el seu pare. Eugeni Jofra, conegut posteriorment com a “Eugenio” va créixer en un ambient molt allunyat del món de l’espectacle. La seva vida va fer un tomb quan va conèixer a la que seria la seva primera dona, Conchita Alcaide, qui realment el va convertir en artista. Van formar un grup anomenat “Els dos”, ella cantava i ell tocava la guitarra. Després d’actuar per diferents locals i, fins i tot, estar a punt d’actuar a Eurovisió, l’Eugenio va fer el salt als escenaris com a còmic, explicant els acudits que abans introduïa entre cançó i cançó.

A partir de llavors, Eugenio omplia els escenaris amb la seva presència i el seu particular sentit de l’humor. Sempre impassible, vestit de negre, amagat rere unes grans ulleres fosques i el fum d’una cigarreta eterna. Sens dubte, ha deixat una empremta molt important a diverses generacions que encara avui riuen i expliquen els seus acudits. A partir dels anys 80, i fins a mitjans dels 90, va estar present a totes les llars del país gràcies, sobretot, a la televisió. A més, va fer gires per tot Espanya i part d’Amèrica Llatina. Però l’èxit professional amagava el que passava lluny dels focus, a la intimitat. Després d’un succés que sacsejaria la seva vida es va apoderar d’ell una tristesa profunda que el faria caure en un pou de foscor, del que mai va ser capaç de sortir-ne del tot.

 Eugenio és el retrat de la cara més desconeguda del gran humorista. La seva vida va ser un tsunami de sensacions, responsabilitats i emocions que no va saber gestionar. Malgrat això, però, pujava a l’escenari i complia com a còmic. Ha deixat una petjada inesborrable a diverses generacions que encara avui continuen rient dels seus acudits, tot i saber-ne el final. I és que tots sabem de qui parlem quan una frase comença amb “El saben aquel que diu…?”. 

TRÀILER: https://www.youtube.com/watch?v=_yyWo622GBc

https://eldocumentaldelmes.com/doc/eugenio-2/

 Fitxa Tècnica

Espanya (2018). 93 minuts. VO en català i castellà

Direcció: Jordi Rovira i Xavier Baig

Guió i documentació: Òscar Moreno i Jordi Rovira

Producció: Xavier Baig i Òscar Moreno

Coproducció: TVE i TV3

Producció executiva TVE: Andrés Luque

Producció executiva TV3: Jordi Ambròs

Fotografia: Xavier Baig

So: Òscar Moreno

Edició: Xavier Baig

Grafisme: Xavier Dávila