DIUMENGE 26 DE GENER DE 2020, A 2/4 DE 7 DE LA TARDA, A LA SALA PETITA DEL CENTRE

Projecció del documental: 

«EL QUE LA WALAA VOL»

El que la Walaa vol, és una pel·lícula que ens posa a la pell d’una adolescent tossuda que vol formar part de les forces policials de l’Autoritat Nacional Palestina. Dirigit per la directora canadenca Christy Garland, el film va guanyar el Premi a Millor Documental Canadenc al Festival Hot Docs i va ser nominat a Millor Documental “Glashütte Original” a la passada edició de la Berlinale.

TRÀILER: https://www.youtube.com/watch?v=ajBFQO0KIfU

Fitxa Tècnica

Canadà, Dinamarca (2018). 86 minuts. VO en àrab, subtitulada en català.

Direcció: Christy Garland

Edició: Michael Aaglund, Graeme Ring

Fotografia: Christy Garland

Producció: Anne Köhncke, Matt Code, Christy Garland, Justine Pimlott

Producció executiva: Signe Byrge Sørensen, Anita Lee, Waël Kabbani, Penny Charter

Música: Tom Third

So: Peter Schultz

Distribució: DocsBarcelona Distribution

La vida de la Walaa Khaled està marcada per l’instint de supervivència i la superació de grans obstacles. Viu amb la seva família al camp de refugiats de Balata, a la ciutat palestina de Nablus. Després de vuit anys, la seva mare torna de la presó, condemnada per haver ajudat un terrorista suïcida. Elles dues tenen una relació molt especial però mantenen dues visions ben diferents de la vida i la situació que viu el país. Al mateix temps, el seu germà petit pretén imitar els seus ídols en la lluita de carrer. Tot això suposa un niu de contradiccions per als plans de futur de la Walaa, que vol convertir-se algun dia en policia de l’Autoritat Nacional Palestina.

Les proves per entrar al cos policial són molt dures, però si ho aconsegueix, es convertirà en una de les poques dones policia que hi ha a Cisjordània. A la Walaa li encanta ser el centre d’atenció, encara és jove i immadura, però també és obstinada i perseverant. La resignació no forma part del seu vocabulari, encara que les coses mai son tan fàcils com una se les imagina.

La seva història és com un mirall que ens parla de forma humana i propera sobre el moment que viu Palestina. L’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA) xifra en més 5 milions el nombre de refugiats palestins de la guerra araboisraeliana de 1948, coneguda com Al-Nakba (“La Catàstrofe”), que va suposar l’aparició de l’estat jueu i va condemnar a l’èxode bona part del poble palestí. A Cisjordània encara hi viuen més de 800.000 refugiats palestins, entre els que s’hi compten la Walaa i la seva família.

La directora canadenca Christy Garland captura de forma magistral la intimitat de la vida familiar i la transformació de la jove protagonista. El que la Walaa vol (títol original, “What Walaa Wants”) ens apropa a la vida d’una noia des dels 15 fins als 21 anys que, disposada a arribar fins al final, s’atreveix a qüestionar allò que està establert i a posar en dubte les estructures que l’envolten. Amb tot això, podrà finalment complir el somni de convertir-se en policia?

La Directora

Christy Garland ha dirigit curtmetratges de ficció i documentals premiats i aclamats per la crítica. Resident a Toronto, sovint treballa amb coproduccions dels països nòrdics. Amb distribució per tot el món, les pel·lícules de Garland ofereixen un fort component dramàtic, de caràcter punyent i transformador amb temàtiques universals. The Bastard Sings the Sweetest Song (2012, Hot Docs, Sheffield) va obtenir unes crítiques excel·lents en la seva estrena internacional. La seva última pel·lícula, Cheer Up (2016, Hot Docs, DOC NYC) va ser considerada per la revista Vice com “un retrat colpidor del que significa ser dona i jove en l’actualitat”.

Premis i Festivals

Nominació a Millor Documental “Glashütte Original”, Berlinale – Alemanya, 2018

Premi Especial del Jurat a Millor Documental Canadenc, Hot Docs – Canadà, 2018.

Premi Margaret Mead Filmmaker, Margaret Mead Film Festival – Estats Units, 2018.

Nominació a Millor Pel·lícula, Millor Fotografia i Millor Edició, Canadian Film Awards – Canadà, 2019.

Edinburgh Film Festival – Escòcia, 2018.

Cork International Film Festival – Irlanda, 2018.

Sofia International Film Festival – Bulgària, 2019.

DocsBarcelona – Espanya, 2019