DIUMENGE 8 DE MARÇ DE 2020, A 2/4 DE 7 DE LA TARDA, A LA SALA PETITA DEL CENTRE

PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL: CACHADA

En acabar farem COL·LOQUI amb MONTSE SALA, directora especialista en pedagogia del teatre. És el 8 de març, dia de la dona treballadora, i el documental va de dones treballadores que superen situacions molt dures… i a través del teatre han pogut trobar l’esperança! Serà molt interessant tant el documental, que promet molt, com el debat posterior. Us hi esperem!!!

Cachada: a El Salvador, es diu d’allò molt barat, una ganga, gairebé regalat

Al març arriba a sales Cachada, una pel·lícula increïblement honesta sobre la força del teatre i el cicle pervers de la violència. Un grup de dones salvadorenyes, venedores ambulants i mares, s’apoderen a través d’un curs teatral on exposen els seus traumes per adonar-se que mai és tard per analitzar els seus sentiments i intentar curar-se. Guanyadora del Premi Latitud a la passada edició del Festival DocsBarcelona, aquest mes de març s’estrena a 70 sales arreu d’Espanya de la mà de DocsBarcelona del Mes.

El Salvador (2019). 82 minuts. VO en castellà, subtitulada en castellà.

Direcció: Marlén Viñayo

Protagonistes: Evelyn Chileno, Rith H. Vega, Magdalena Henríquez, Wendy Henríquez, Magaly Lemus, Egly Larreynaga

Producció: Marlén Viñayo, Andre R. Guttfreund, Ingrid Stalling

Fotografia: Marlén Viñayo, Carla Molina

Edició: Fran Barba

Disseny de so: Eduardo Cáceres

Distribució: DocsBarcelona Distribution

Cinc venedores ambulants d’El Salvador exposen les seves vides en un taller de teatre. Allà parlen de les seves vivències als mercats i a les seves llars, la qual cosa els permet reviure els traumes que han patit al llarg de la seva vida.

A través d’aquest experiment liderat per la professora i actriu Egly Larreynaga, aquestes cinc dones –Magaly, Magda, Ruth, Chileno i Wendy– viuen una transformació profunda que els permetrà descobrir la seva pròpia veu i adonar-se dels efectes que ha provocat en elles i en els seus fills la realitat violenta i masclista que les envolta. A través dels assajos, aquestes dones, mares solteres i treballadores, seran conscients que el cicle de la violència es reprodueix amb facilitat en ambients on els fills creixen sense haver paït el dolor del passat.

Després de formar una petita companyia anomenada La Cachada Teatro, accepten el repte de crear una obra professional interpretant-se a si mateixes per explicar les seves històries i experiències vitals. Un procés catàrtic, sincer i alliberador que reflecteix la valentia d’aquestes dones per afrontar el seu tumultuós passat, víctimes de violacions i violència masclista, i els secrets més profunds amb una generositat encoratjadora. Sessió rere sessió, descobriran com la violència rebuda es traspassa sense adonar-se’n als seus fills, creant un pervers cicle infinit.

El Salvador és un dels països amb un índex d’homicidis més alts del món. Només a San Salvador, la capital, la taxa d’homicidis és de 83 morts per cada 100.000 habitants, segons un estudi de Business Insider l’any 2016. A més, l’avortament està castigat amb penes d’entre 2 i 8 anys de presó per a les dones, fent així del país centreamericà un dels més estrictes pel què fa a la legislació antiavortament.

Cachada, òpera prima de la directora lleonesa Marlén Viñayo, deixa clar que el cicle de violència és pervers, però la força del teatre és més poderosa. Una oportunitat per plantar una primera llavor que posi fre a l’espiral de dolor que plana sobre la societat salvadorenya des de fa tant de temps.

TRÀILER: https://youtu.be/tjmIQSc-2LM

 La Directora

Marlén Viñayo (Lleó, Espanya, 1987) es va graduar el 2011 en Comunicació Audiovisual a la Universitat Carlos III de Madrid i el 2012 va cursar un Màster en Cinema Documental i Societat a l’ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya). El 2008 inicia la seva carrera professional i des de llavors ha treballat en diferents productores de cinema, televisió i publicitat a Espanya, els Estats Units i El Salvador, on ha exercit càrrecs de directora, productora i guionista. Entre els seus treballs com a productora es troben els documentals del programa Frontline (PBS) Separated: Children at the Border i The Gang Crackdown. Ha dirigit els curtmetratges documentals Voces en el muroLos buenos maestros i Dicen que. Resideix a El Salvador des de 2013, on va fundar la productora La Jaula Abierta, especialitzada en produccions documentals. Cachada és el seu primer llargmetratge documental com a directora.

Premis i Festivals

Premi del Públic, SXSW – Estats Units, 2019

Premi Latitud, DocsBarcelona – Espanya, 2019

Premi CIMA a Millor Cineasta, Festival de Cine Internacional de Ourense – Espanya, 2019

Premi del Públic, Festival de Cine Ciudad de México – Mèxic, 2019

Nepal Human Rights International Film Festival – Nepal, 2020

https://eldocumentaldelmes.com/doc/cachada/