DIUMENGE, 5 DE MAIG DE 2019, A LES 7 DE LA TARDA, A LA CASA DE CULTURA
Projecció del documental: 

DOLPHIN MAN 

L’increïble història de Jacques Mayol

 

i despres…col.loqui-xerrada:

Amanda Dawn Blackley i Antoni Ruiz-Peinado Benach analitzaran la pel·lícula i ens parlaran de la respiració com l’acte que uneix els humans amb el nostre món extern i el nostre món intern i com a font de vitalitat i equilibriI de com es connecten la respiració, el ioga, l’individu i la naturalesa.

L’Amanda ha treballat de traductora i de periodista internacional d’esports i actualment ensenya ioga i meditació com a eines terapèutiques en hospitals i centres sanitaris.

En Toni està vinculat professionalment a entorns industrials en àmbits com ordre, organització, eficiència, eficàcia i efectivitat. Imparteix tallers de respiració i reducció d’estrès dins el món empresarial. Facilitador de processos de canvi en grups.

***

DocsBarcelona del Mes presenta Dolphin Man, l’extraordinària història de Jacques Mayol, el llegendari bussejador en apnea que va ser el primer en arribar als 100 metres de profunditat sense respiració artificial. Una immersió total a l’esbojarrada vida d’aquest atleta, filòsof i aventurer que va obrir les portes a una nova relació entre l’ésser humà i el mar.

«L’home que se submergeix aguantant la respiració s’assembla als mamífers marins. Hi ha un dofí adormit en cadascun de nosaltres”. Jacques Mayol dividia la seva vida entre dins i fora de l’aigua. Va viatjar per tot el món –Les Bahames, l’illa d’Elba a Itàlia, la costa Tateyama a Japó o les illes gregues del mar Egeu– i mica en mica va guanyar-se l’admiració dels seus companys i seguidors, no només per batre rècords de profunditat sinó també per promoure la necessitat de tornar a connectar amb la natura. Com es pot descobrir l’afinitat més profunda entre els éssers humans i el mar?

Jacques Mayol és considerat el millor bussejador de la història i la seva esbojarrada vida va servir d’inspiració a la pel·lícula de culte Le Grand Bleu(1988), de Luc Besson. Mayol va revolucionar el busseig lliure combinant les tècniques del ioga i zen. Amb això, els exercicis de relaxació i de meditació han esdevingut elements claus per poder aguantar més estona sota l’aigua i forçar els límits del cos i la ment. Però la vida de Mayol va tenir una altra cara menys amable, i és que la seva frenètica activitat i la seva gran ambició va deixar a una família desatesa, cosa que amb els anys li va produir un gran sentiment de culpa que el va precipitar a un tràgic final.

 Narrada per Jean-Marc Barr, l’actor que va caracteritzar a Mayol a Le Grand Bleu, la pel·lícula ens apropa al silenci de les profunditats, on el teu cos agafa una nova dimensió i el cor batega a només 12 pulsacions per minut. Aquesta experiència gairebé mística caracteritza el busseig en apnea, la disciplina esportiva que força la distància, en el temps i en l’espai, que separa a l’home de l’element que necessita per viure; l’aire. Però igual que els dofins, l’home ha d’aguantar la respiració sota l’aigua. La gran pregunta és quin és el límit?

 Dolphin Man és el retrat de la vida i el llegat de Jacques Mayol, conegut com l’home-dofí, el bussejador en apnea que va batre el rècord dels 100 metres de profunditat, i que va proposar una nova relació entre els éssers humans i el mar; no només concebre’l com un gran dipòsit d’aigua salada, sinó també com una porta a conèixer-se un mateix. Una història immersiva i una experiència sensorial i transformadora que ens connecta amb el nostre jo interior.

 TRÀILER: https://www.youtube.com/watch?v=KUSOb7xyo1c

El Director

Lefteris Charitos va estudiar cinema al Royal College of Arts de Londres. Ha dirigit diverses sèries de ficció i no ficció per a la televisió grega, incloent-hi les aclamades sèries de documentals històrics 1821 The Journey of Food.
Dolphin Man
 és el seu primer llargmetratge documental.

 Fitxa Tècnica

Grècia, Canadà, França, Japó (2017). 80 minuts. VO en anglès, francès, japonès, italià i grec subtitulada en català

Direcció: Lefteris Charitos

Narració: Jean-Marc Barr

Guió: Yuri Averof, Lefteris Charitos

Producció: Rea Apostolides, Yuri Averof, Ed Barreveld, Estelle Robin You

Edició: David Kazala, CCE

Producció executiva: Rea Apostolides, Yuri Averof, Ed Barreveld, Estelle Robin You, Seiko Kato, Marco Alessi, Marta Zaccaron

Fotografia: Stelios Apostolopoulos GSC

So: Olivier Dandré, Jérémie Halbert

 

Premis i Festivals

DocsBarcelona – Espanya, 2018.

Miami International Film Festival – Estats Units, 2018.

Thessaloniki International Film Festival – Grècia, 2017.

Adelaide International Film Festival – Austràlia, 2017.

Tokyo International Film Festival –  Japó, 2017.

El Centre

Llorenç del Penedès