DIUMENGE 4 DE NOVEMBRE, A 2/4 DE 7 DE LA TARDA, A LA CASA DE CULTURA

PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL: OF FATHERS AND SONS Els fills de la jihad

DocsBarcelona del Mes presenta Of fathers and sons, el commovedor documental de Talal Derki, que ha conviscut dos anys i mig amb la família d’un pare jihadista, membre de l’antic Front Al-Nusra, la branca d’Al-Qaeda a Síria. Un testimoni únic que mostra la complexitat i la tragèdia que viu el país àrab actualment. La pel·lícula, que ha guanyat el Gran Premi del Jurat al Festival de Sundance, arriba a sales i cinemes d’arreu d’Espanya de la mà de DocsBarcelona del Mes.

«Quan era petit, el pare em va ensenyar a escriure els meus malsons en un paper per tal de no tenir-los més. Ha arribat l’hora d’escriure el malson més llarg que he tingut mai”, afirma Talal Derki, el director sirio-kurd, que ha conviscut durant dos anys i mig amb la família d’Abu Osama, un membre del grup jihadista Al-Nusra, la branca d’Al-Qaeda a Síria, i que lluita contra les tropes del govern del president Bashar Al Assad, en una guerra que ja dura prop de 7 anys i on ja han mort més de 500.000 persones, segons l’Observatori Sirià dels Drets Humans.

La pel·lícula és testimoni de com els fills de Abu Osama, des de ben petits, són entrenats com a paramilitars per convertir-se en soldats de la jihad. Els petits Osama i Ayman creixen sota l’empara d’un pare, que és especialista a desactivar mines i bombes, i que creu profundament en una societat que viu sota les lleis de la xaria. Nens que no deixen de ser nens, tot i viure obligadament en una societat devastada per les doctrines religioses i la guerra. Què suposa pels infants créixer en un ambient d’extrema violència i sectarisme?

El director Talal Derki travessa les línies enemigues al nord de Síria, allà on molt pocs periodistes han arribat, i ens sedueix amb una història que, a través del dia a dia de dos nens, ens permet comprendre una mica millor la complexitat del conflicte sirià i evidencia l’adoctrinament que reben els infants en zones controlades per organitzacions islamistes radicals. Of fathers and sonsés, en paraules del director, un film “sobre violència, guerra i educació” en una Síria devastada física i moralment per la guerra.

 TRÀILER: https://www.youtube.com/watch?v=2N1JYl2Jues