DIUMENGE 6 DE MAIG DE 2018, A 2/4 DE 7 DE LA TARDA, A LA CASA DE CULTURA

EL DOCUMENTAL DEL MES DE MAIG

«UN HOME  MILLOR» 

Attiya Khan, Lawrence Jackman (2017) – Canadà 79 minuts

i després, tertúlia

Després tindrem una explicació i podrem fer tertúlia amb Beatriz Duran, Llicenciada en Psicologia i Especialista en Violència. Ha fet un postgrau de Violència Familiar (majors, menors i parella) amb un treball final de Rehabilitació d’homes maltractadors; i un Màster en Prevenció i Tractament de la Violència, on s’ha instruït en Assetjament Escolar, Educació Emocional i Mediació de Conflictes. Actualment imparteix formació al territori i col·labora amb centres educatius de la zona. Té una consulta de psicologia a Calafell, on atén a persones amb situacions diverses; entre elles, persones que han patit maltractament infantil i/o de parella, o bé persones maltractadores que volen relacionar-se amb els altres “d’una altra manera molt més positiva i sense ira o ràbia».
El documental pot ferir la sensibilitat d’algú perquè explica maltractaments de gènere, però no mostra cap imatge violenta. Us el recomanem molt. Us agradarà i fins i tot us pot emocionar, atès que esdevé un exemple clar d’aplicació del que se’n diu justícia reparadora: un model molt adequat i que convé conèixer per alleujar o curar el trauma incrustat a l’ànima de qui ha esdevingut víctima, ajuda a millorar qui ha causat el mal i, en conseqüència, també aporta uns beneficis socials. Una eina que la Beatriz Duran, a qui agraïm molt la seva col·laboració desinteressada, ens explicarà molt bé. No us el perdeu.

SINOPSI

Una calorosa nit d’estiu, una noia de 18 anys fuig de casa i corre pels carrers de la seva ciutat tement per la seva vida. Es diu Attiya Khan i s’escapa de l’Steve, el seu nòvio, que ha estat abusant d’ella des de fa dos anys.

22 anys més tard, l’Attiya demana a l’Steve que es reuneixi amb ella, perquè vol saber com recorda ell la relació i si està disposat a assumir la responsabilitat de les accions violentes. L’Attiya decideix filmar aquesta primera trobada amb l’ex que la maltractava.

Aquesta reunió emocionalment crua marca un nou començament en el procés de recuperació de l’Attiya, així com un punt de partida important per a l’Steve. Per primera vegada, parla de l’abús i obra les esquerdes per tractar el passat.

Sense haver de perdonar i sense justificar-ne els terribles abusos, A Better Man (Un home millor) aposta per l’anomenada justícia restaurativa, en la qual la víctima i l’agressor busquen col·lectivament la millor solució del conflicte. En aquest cas, el benestar emocional de l’Attiya passa perquè el seu agressor reconegui que es va equivocar.

Una producció valenta i necessària de l’actriu i cineasta Sarah Polley que aborda un nou paradigma per a la prevenció de la violència masclista.

https://www.youtube.com/watch?v=1ClIPL0h0JI

https://eldocumentaldelmes.com/doc/un-home-millor/