DIVENDRES 1 DE NOVEMBRE DE 2019, FESTA DE TOTS SANTS, A 2/4 DE 7 DE LA TARDA

DOCUMENTAL: Avec un sourire, la revolution

Alexandre Chartrand

Canadà(2018)

 87min.

VOSCat, VOSAng

Idiomes: català, francès i castellà

Col·loqui amb el director i protagonistes després de la projecció

SINOPSI

Què va passar l’1 d’octubre? Una mirada inèdita del procés d’autodeterminació des de la visió subjectiva del director ens apropa a la primera línia de lluita. Activistes de base, manifestants de carrer, líders catalans i mobilitzacions espontànies, son els testimonis d’un retrat cinematogràfic sobre la desobediència civil a Catalunya, on la repressió es combat amb un somriure.

Des del 2010, la gran majoria dels catalans han expressat la seva voluntat de celebrar un referèndum d’autodeterminació. Independentment de si votessin Sí o No a la independència, la voluntat de votar és compartida per molts. Davant d’aquest situació, el govern espanyol es manté ferm: és il·legal. Una pel·lícula que serveix per a agafar perspectiva històrica d’uns fets no molt llunyans. Entre testimonis de la primera línia política (Carles Puigdemont, Mireia Boya, Lluís Llach, Sergi López, Quim Arrufat i Jordi Cuixart) i molts altres protagonistes, molts d’ells en presó preventiva, exiliats o jutjats, assistim a les mobilitzacions que han tingut lloc a Catalunya, no només arrel del procés d’autodeterminació, sinó també durant èpoques passades que crèiem superades.

El documental es clourà convidant als assistents, si volen, a un col·loqui sobre els fets d’octubre i el moment actual.

DIUMENGE, 3 DE NOVEMBRE DE 2019, A 2/4 DE 7 DE LA TARDA

Projecció del documental: TIME TRIAL

L’última carrera d’un ciclista redimit

Col·loqui amb Mireia Benito, portaveu del primer equip català de la història a competir a la màxima categoria del ciclisme femení.

Time Trial mostra la història sobre el retorn al ciclisme de competició de David Millar, el gran ciclista escocès que va veure truncada la seva carrera esportiva per un cas de dopatge l’any 2004. Deu anys després, tot i sentir-se gran, en David decideix tornar a competir per redimir els seus actes del passat i començar de nou com a ciclista net amb un objectiu: El Tour de França. Serà capaç de tornar a disputar aquesta competició tants anys després? La pel·lícula arriba aplaudida i nominada als festivals més importants a nivell internacional com IDFA o CPH:DOX* i s’estrena a Espanya de la mà de DocsBarcelona del Mes.

Cada any que passa, és un any menys del que disposa un atleta per aconseguir les seves grans metes. Per això, el final de la seva trajectòria és una lluita a contra el temps, una proba a contrarellotge. Per a un ciclista professional competir és una necessitat addictiva que desafia a tota lògica i crea un espectacle tant fascinant com dolorós. Time Trial (carrera a contrarellotge) ens apropa a les últimes carreres del ciclista britànic David Millar i segueix de prop el seu retorn al món de la competició després d’haver sigut apartat i declarat culpable en un cas de dopatge el 2004.

David Millar va comprar la seva primera bicicleta quan tenia 15 anys i als 18 se’n va anar a viure a França per poder competir al més alt nivell. Dos anys més tard, el 1997, li van oferir el seu primer contracte professional per liderar un dels equips francesos més important, el Cofidis, amb el qual va guanyar tres etapes del Tour de França, cinc de La Volta a Espanya i una del Giro d’Itàlia. Un jove prometedor i idealista que va arribar ràpidament a l’alta competició, però que va començar a dropar-se amb la droga il·legal més estesa en el món del ciclisme, l’EPO, i per aquest motiu va rebre una dura suspensió que el va apartar durant uns anys.

Des d’aleshores, en David s’ha convertit en una potent veu dins de la lluita antidopatge, publicant alguns llibres i com a comentarista esportiu. El 2006 va decidir tornar a les carreres com a ciclista net, però abans de poder competir de nou al Tour de França haurà de superar dures proves com “La Classicissima” Milan-Sanremo amb l’equip Garmin. Aquesta situació servirà al protagonista per sincerar-se amb si mateix i amb l’espectador respecte els clarobscurs que determinen la seva biografia esportiva.

Time Trial escenifica la lluita contra el temps d’un dels millors ciclistes de la nostra època. Aconseguirà en David Millar competir de nou en el Tour de França abans d’abandonar definitivament la seva carrera esportiva?

TRÁILER: https://www.youtube.com/watch?v=4wjjAWD_Als

El Director

Finlay Prestell és un cineasta guardonat amb un premi BAFTA i que abans havia sigut ciclista professional. Ha dirigit 6 curtmetratges premiats a festivals internacionals i també ha sigut productor d’altres. Més recentment, ha produït el llargmetratge Norfolk (2015) per la BBC Films. La seva irrupció com a cineasta va ser el 2007, amb Standing Star, un curtmetratge on documenta la seva passió pel ciclisme.

Fitxa Tècnica

Regne Unit (2017). 82 minuts. V.O. en anglès, subtitulat en català.

Direcció: Finlay Prestell
Producció: Sonja Henrici, Finaly Prestell
Producció executiva: Iain Smith, Ian Davies, Noe Mendelle, Avril Millar, Leslie Finlay, Sylvie Richards

Cap de producció: Rebecca Day

Fotografia: Martin Radich
Edició: Kieran Gosney, Dino Jonsäter
So: CJ Mirra, Douglas Fairgrieve
Distribució: DocsBarcelona Distribution

 Premis i Festivals

Nominació a Millor Documental, IDFA – Països Baixos, 2017

Nominació a Millor Documental, BendFilm Festival – Estats Units, 2018

Nominació a Millor Documental, Cleveland IFF – Estats Units, 2018

Nominació a Millor Documental, Edimburg IFF – Regne Unit, 2018

Nominació Premio Illuminate, Sheffield IDF – Regne Unit, 2018

Nominació a Millor Documental, Sofía IFF – Bulgària, 2018

Selecció Oficial, Göteborg FF – Suècia, 2018

Selecció Oficial, SXSW – Estats Units, 2018

Selecció Oficial, CPH:DOX* – Dinamarca, 2018

Selecció Oficial, Visions du Réel – Suïssa, 2018

Selecció Oficial, Full Frame Documentary FF – Estats Units, 2018

https://eldocumentaldelmes.com/doc/time-trial-2/