DIUMENGE 17 DE FEBRER, A 2/4 DE 7 DE LA TARDA, A LA CASA DE CULTURA

Projecció del documental

OUAGA GIRLS

El futur d’Àfrica és de les dones

Una història universal amb una narrativa visual molt necessària en un país que poques vegades rep atenció mediàtica    Sebastián Ruiz, El País

DocsBarcelona del Mes presenta Ouaga Girls, la sorprenent història d’un grup de noies que estudien l’ofici de reparació d’automòbils a Burkina Faso, un país on no és fàcil ni ser dona ni treballadora. A través de la història d’aquest grup de companyes de classe de Ouagadougou, la directora burkinesa-sueca Theresa Traoré Dahlberg ens acosta poèticament al complicat pas de l’adolescència a la vida adulta i retrata com, a poc a poc, les dones agafen les regnes del futur a l’Àfrica.

A l’Àfrica Occidental, i més concretament a la ciutat de Ouagadougou, la capital de Burkina Faso (literalment, “terra d’homes íntegres”), un grup de noies joves estudien per convertir-se en mecàniques de cotxes. Entre martells i claus angleses, comparteixen rialles, germanor i amistat. Com qualsevol altra noia adolescent, els seus somnis i desitjos es barregen amb les seves perspectives reals de vida, però en aquest cas, dins d’una societat on encara hi conviuen molts prejudicis sobre el rol que suposadament ha de tenir la dona. En un país amb un atur juvenil del 52% i amb un passat convuls, trobar feina s’ha convertit en una de les grans preocupacions dels adolescents i els joves burkinesos.Des de finals dels anys 90, moltes noies han optat per estudiar al CFIAM, un centre educatiu per a la iniciació i l’aprenentatge d’oficis a dones. El sector de la reparació de cotxes és un àmbit àmpliament reservat als homes, però la Bintou, la Chantale o la Dina, igual que moltes companyes seves, estan decidides a trencar aquesta barrera de gènere i a convertir-se algun dia en mecàniques professionals. La societat burkinesa està en moviment, i així va quedar clar amb l’aixecament popular del 2014 que va fer caure el règim de Blasie Campoaré. La renovació del país ha sigut notable des d’aleshores, tot i que la majoria de dones s’ho pren amb cert escepticisme i resignació, ja que a efectes pràctics la seva situació no ha millorat. Tot i això, alguna cosa fa pensar que el futur d’Àfrica ha de passar inevitablement per tenir en compte a les seves noves protagonistes.

Ouaga Girls és una història sobre les decisions que es prenen a la vida, l’amistat i l’esforç que es necessita per trobar el teu propi camí. A través d’un grup de noies estudiants de mecànica, la directora Theresa Traoré Dahlberg ens acosta a la inevitable i difícil transició universal de l’adolescència a la vida adulta. Una descripció poètica del que significa ser una noia jove avui a Burkina Faso.

TRÀILER: https://www.youtube.com/watch?v=b0o08SZNs6E

LA DIRECTORA

Theresa Traoré Dahlberg, nascuda l’any 1983, criada entre l’illa sueca d’Öland i Burkina Faso, viu actualment a Estocolm. Després d’uns anys a Nova York treballant com a assistent de directors, fotògrafs i directors de producció, va estudiar producció cinematogràfica a la New School de Nova York i després, a l’Acadèmia d’Arts Dramàtiques d’Estocolm. El seu curtmetratge de graduació, Taxi Sister, que segueix a la taxista Boury a Dakar, va rebre elogis internacionals i ha estat projectada en festivals de tot el món. Durant els últims anys, Theresa Traore ha dirigit i produït diversos projectes de ficció i no-ficció, entre els quals destaca una sèrie per a la televisió pública de Suècia, titulada Two Travelling. A més, ha participat en diferents projectes a mig camí entre el cinema, l’art i el documental en l’àmbit internacional (Nova York, Haití i Burkina Faso). Actualment està cursant el Màster de Belles Arts al The Royal Institute of Art a Suècia. Ouaga Girls és el seu primer llargmetratge.

Fitxa Tècnica

Suècia, Burkina Faso, França, Qatar (2017). 83 minuts. V.O. en francès i mossi subtitulat en català.

Direcció: Theresa Traore Dahlberg

Protagonistes: Bintou Konate, Chantale Nissougou, Mouniratou Sedogo, Catherine Nea, Dina Tapsoba, Marthe Ouedraogo, Rose Kientega, Adissa Balboné i Nathalie Yanogho

Fotografia: Iga Mikler i Sophie Winquist

Banda sonora: Christoffer Roth, Seydou Richard Traore i Jenny Wilson

Premis i Festivals

Premi Millor Documental del Jurat Jove. Beldocs – Sèrbia, 2018

Premi Espoir. Festival Filministes – Canadà, 2018

Premi CREDIF. Carthage FilM Festival – Tunísia, 2017

Premi Estocolm de la revista Nöjesguiden – Suècia, 2017

Secció Best of Fests. IDFA – Països Baixos, 2017

Secció Oficial. DocsBarcelona – Espanya, 2018

Secció Grand Angle. Visions du Réel, Nyon – Suïssa, 2017

Nominació Premi Dragon a Millor Documental Nòrdic. Göteborg Film Festival – Suècia, 2017

Nominació a Millor Documental. Tempo Documentary Festival – Suècia, 2017

Fespaco – Burkina Faso, 2017

Fidadoc – Marroc, 2017