DIUMENGE 9 DE DESEMBRE DE 2018, A 2/4 DE 7 DE LA TARDA, A LA CASA DE CULTURA (c/. Mestre Gonzàlez, 6) 

Projecció del documental: 

LAST DAYS IN SHIBATI

Un apropament poètic a la gentrificació de la Xina

col·loqui amb Jon Olano, sociòleg, màster en planificació territorial, Investigador al Dept. de Geografia de la Univ. Rovira i Virgili

Una perla d’emoció i elegància – François Ekchaizer, Télérama

DocsBarcelona del Mes presenta Last Days in Shibati, un documental dirigit per Hendrick Dusollier que retrata la vida de l’última barriada històrica que queda a la gran ciutat xinesa de Chongqing. Els estrets carrers de Shibati són els testimonis de la Xina més tradicional i històrica que està a punt de desaparèixer. La gentrificació pren moltes formes, i aquesta n’és una.

Cases tradicionals a tocar de grans torres d’habitatges, petits carruatges que es creuen amb l’últim model de Mercedes… Travessant un carrer pots passar d’una època a una altra. El vell barri de Shibati forma part de la ciutat de Chongqing –que en només 15 anys s’ha convertit en una de les ciutats més poblades de la Xina– amb una àrea metropolitana de 17 milions de persones. Avui en dia ja no queda res d’aquest món excepte Shibati, l’últim barri tradicional que ha quedat atrapat entre grans edificis, centres comercials i neons publicitaris. Per ordre del govern xinès el barri serà enderrocat els mesos vinents i els seus habitants reubicats a un nou parc d’habitatges. La càmera de Dusollier testimonia els últims dies d’aquest petit barri i dignifica un ecosistema humà que està a punt de desaparèixer. De forma crua i minimalista mostra com el món s’està urbanitzant amb una gran rapidesa, engolint al seu pas molts universos locals.

Dos personatges entranyables, el nen Zhou Hong i la senyora Xue Lian, es veuen obligats a abandonar el que ha estat casa seva fins aleshores per anar a viure a una altra zona de la ciutat. “És cert que el barri està una mica en mal estat, però aquí tots vivim junts. A les torres estarem tots sols davant del televisor”, afirma un dels habitants de Shibati, evidenciant la importància que té per a ells la vida del barri, davant de la deshumanització de la gran ciutat. Aviat aquest laberint de petits carrerons i de cases plenes vegetació hauran desaparegut i esdevindran un munt de runes. Un poètic retrat d’allò que inevitablement desapareixerà.

El director Hendrick Dusollier es deixa perdre entre els carrerons del barri de Shibati per mostrar un petit univers que està a punt de desaparèixer. La destrucció de les antigues barriades a la Xina és un reflex de les polítiques urbanístiques, socials i culturals d’un país on allò vell, tradicional i històric ha de donar pas a allò nou, contemporani i sense ànima. Una reflexió sobre la canviant Xina contemporània que, a poc a poc, va deixant perdre la seva història i el seu llegat.

TRÀILER: https://www.youtube.com/watch?v=KE80DgH0Y14

El Director

Hendrick Dusollier, llicenciat en Història a la Sorbona i en Belles Arts a París, va realitzar la seva primera peça documental Obras el 2005, un recorregut pels barris antics en destrucció de Barcelona. Una proposta tècnica i artística sense precedents que va ser seleccionada a Locarno, nominada al premi César, SCAM, i es va convertir en el curtmetratge més premiat de l’any en festivals internacionals. La seva segona pel·lícula, Babel (també coproduïda per Arte), seleccionada a Rotterdam, Premi Unifrance i multipremiada a festivals de renom, és una al·legoria dels profunds trastorns que està experimentant la Xina contemporània. El 2013, la seva tercera pel·lícula, Histoire sur les Dictateurs,va ser descrita per Le Monde com “una experiència sense precedents i vertiginosa, un acompliment històric, tècnic i artístic, una obra titànica”. Last Days in Shibati, la seva última pel·lícula, ha rebut el Gran Premi Louis Marcorelles i el Premi Jove al Festival Cinéma du Réel, 2017.

Fitxa Tècnica

França (2017). 58 minuts. VO en xinès subtitulat en català.

Direcció: Hendrick Dussollier

Edició: Hendrick Dusollier

Direcció de fotografia: Hendrick Dusollier

So: Hendrick Dusollier

Una coproducció amb: Studio HDK, Maria Roche Productions i Les Films d’ICI

 Premis i Festivals

Premi Louis Marcorelles i Premi Jove, Festival de Cinéma du Réel – França, 2017

Premi Millor Documental, Festival Guanajuato – Mèxic, 2017

Premi Especial del Jurat al Millor Documental, IDFA– Països Baixos, 2017

Premi Competició Internacional, International Human Rights Film Festival Vienna – Àustria, 2017

Selecció Oficial, FIFEQ Montreal – Canadà, 2018

Secció Oficial, DocsBarcelona – Espanya, 2018

Premi d’Or a la categoria “Housing and Urban Planning”, Deauville Green Awards – França, 2018

Competició Internacional, Rencontres du moyen métrage de Brive – França, 2018

Secció Oficial, Architecture Film Festival Rotterdam – Països Baixos, 2018

El Centre

Llorenç del Penedès

Creu de Sant Jordi 2018