El Documental del mes

EL DOCUMENTAL DEL MES

El Documental del Mes és una iniciativa de DocsBarcelona, nascuda en el marc del projecte europeu CinemaNet Europa, l’any 2004.
Des de l’any 2007, el desenvolupament total de l’activitat a Espanya és responsabilitat exclusiva de Parallel 40. Fou el 2007, també, que EL CENTRE va començar a formar part de les sales i poblacions que els projecten.
 
Un dels seus principal objectius és acostar el cinema documental al màxim nombre d’espectadors possible, portant-lo allà on aquests es trobin: grans capitals, ciutats mitjanes o petites poblacions.
Tota la programació del 2019 a un clic:
________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________

Diumenge, 15 de setembre de 2019, A les 7 de la tarda

Projecció del documental

WOMANHOOD  Què hi ha després de l’ablació?

Al setembre arriba Womanhood, un viatge emocional a la cerca de la feminitat. La keniana Beryl Magoko, directora i protagonista del documental, va ser víctima de la mutilació genital quan era petita i ara necessita sanar aquest trauma no superat. Tot conversant amb altres dones víctimes, intentarà trobar les respostes que necessita per decidir si es sotmet o no a la cirurgia reconstructiva. Quin és l’abast d’aquest trauma silenciat durant tant de temps? Com afecta a les dones que l’han patit? Què hi ha després de l’ablació?

Amb 10 anys, la Beryl Magoko era una nena que creixia en un poble rural de Kènia i pensava que totes les nenes del món havien de ser “circumcidades” a través de la Mutilació Genital Femenina (MGF), com un simple ritual de pas de la infantesa a la vida adulta i, sobretot, d’acceptació dins de la seva comunitat. Ningú la va advertir del patiment físic i emocional que això suposaria en el futur. Avui dia, la Beryl, directora del documental, sap que la cirurgia reconstructiva és una possibilitat real amb què podria recuperar el que un cop va perdre, però no està segura si l’ajudarà a sentir-se millor. I si torna a cometre un terrible error? Està preparada per afrontar el seu trauma?

En moltes societats del món, la MGF -que consisteix en l’ablació del clítoris-, es considera un ritual simbòlic d’iniciació en l’edat adulta i es percep com un fet decisiu per preservar la identitat ètnica i la puresa de la dona, alhora que mantenir l’honor de la família amb l’objectiu d’evitar sentir plaer sexual, que les dones puguin arribar verges al matrimoni ies mantingui la castedat després. Sovint s’ha relacionat aquesta pràctica amb religions, sobretot amb la fe musulmana, però la veritat és l’ablació és una pràctica preislàmica.

Segons l‘Organització Mundial de la Salut, es calcula que actualment al món hi ha més de 200 milions de dones i nenes que han sigut objecte de la MGF en 30 països d’Àfrica Subsahariana, Orient Mitjà i Àsia.

Womanhood, –“Feminitat”–, és un viatge autobiogràfic, a cavall d’Alemanya i Kenya, en el que Magoko comparteix les seves sensacions més íntimes, profundes i silenciades amb altres dones víctimes de la MGF i per primer cop, també ho fa amb la seva mare. Per què la seva mare no ho va evitar? És possible que en aquest procés catàrtic se solidaritzin les unes amb les altres? Una pel·lícula que proveeix a l’espectador d’un espai per empatitzar amb dones víctimes de la Mutilació Genital Femenina de forma subtil, profunda i humana.

TRÀILER: https://www.youtube.com/watch?v=APyaPMjBHUs

 La Directora

Beryl Magoko és una cineasta keniana establerta a Alemanya. La seva primera pel·lícula, The Cut (2012), va rebre diversos guardons entre ells el premi a Millor Llargmetratge al London Feminist Film Festival. Després de la seva llicenciatura en ciències de la comunicació a la Kampala University a Uganda, es va mudar a Alemanya per seguir creixent com a cineasta a l’Academy of Media Arts Cologne. Womanhood és el seu projecte de final de carrera i es va estrenar a Leipzig on va guanyar el Premi del Públic

Fitxa Tècnica

Alemanya (2018). 90 minuts. V.O. en alemany, anglès, kuria i suahili, subtitulada en català.

Títol original: In Search… A journey to womanhood

Direcció: Beryl Magoko

Fotografia: Jule Katinka Cramer

So: Malin Schmid, Johannes von Barserwisch

Música: Matthias Wittwer

Producció: Beryl Magoko, Jule Katinka Cramer, Academy of Media and Arts Cologne

Distribució: DocsBarcelona Distribution

____________________________________________________________
DIUMENGE 2 DE JUNY DE 2019
PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL: 

____________________________________________________________________________________________________

DIUMENGE, 5 DE MAIG DE 2019, A LES 7 DE LA TARDA, A LA CASA DE CULTURA
Projecció del documental: 

DOLPHIN MAN 

L’increïble història de Jacques Mayol

i despres…col.loqui-xerrada:

Amanda Dawn Blackley i Antoni Ruiz-Peinado Benach analitzaran la pel·lícula i ens parlaran de la respiració com l’acte que uneix els humans amb el nostre món extern i el nostre món intern i com a font de vitalitat i equilibriI de com es connecten la respiració, el ioga, l’individu i la naturalesa.

L’Amanda ha treballat de traductora i de periodista internacional d’esports i actualment ensenya ioga i meditació com a eines terapèutiques en hospitals i centres sanitaris.

En Toni està vinculat professionalment a entorns industrials en àmbits com ordre, organització, eficiència, eficàcia i efectivitat. Imparteix tallers de respiració i reducció d’estrès dins el món empresarial. Facilitador de processos de canvi en grups.

***

DocsBarcelona del Mes presenta Dolphin Man, l’extraordinària història de Jacques Mayol, el llegendari bussejador en apnea que va ser el primer en arribar als 100 metres de profunditat sense respiració artificial. Una immersió total a l’esbojarrada vida d’aquest atleta, filòsof i aventurer que va obrir les portes a una nova relació entre l’ésser humà i el mar.

“L’home que se submergeix aguantant la respiració s’assembla als mamífers marins. Hi ha un dofí adormit en cadascun de nosaltres”. Jacques Mayol dividia la seva vida entre dins i fora de l’aigua. Va viatjar per tot el món –Les Bahames, l’illa d’Elba a Itàlia, la costa Tateyama a Japó o les illes gregues del mar Egeu– i mica en mica va guanyar-se l’admiració dels seus companys i seguidors, no només per batre rècords de profunditat sinó també per promoure la necessitat de tornar a connectar amb la natura. Com es pot descobrir l’afinitat més profunda entre els éssers humans i el mar?

Jacques Mayol és considerat el millor bussejador de la història i la seva esbojarrada vida va servir d’inspiració a la pel·lícula de culte Le Grand Bleu(1988), de Luc Besson. Mayol va revolucionar el busseig lliure combinant les tècniques del ioga i zen. Amb això, els exercicis de relaxació i de meditació han esdevingut elements claus per poder aguantar més estona sota l’aigua i forçar els límits del cos i la ment. Però la vida de Mayol va tenir una altra cara menys amable, i és que la seva frenètica activitat i la seva gran ambició va deixar a una família desatesa, cosa que amb els anys li va produir un gran sentiment de culpa que el va precipitar a un tràgic final.

 Narrada per Jean-Marc Barr, l’actor que va caracteritzar a Mayol a Le Grand Bleu, la pel·lícula ens apropa al silenci de les profunditats, on el teu cos agafa una nova dimensió i el cor batega a només 12 pulsacions per minut. Aquesta experiència gairebé mística caracteritza el busseig en apnea, la disciplina esportiva que força la distància, en el temps i en l’espai, que separa a l’home de l’element que necessita per viure; l’aire. Però igual que els dofins, l’home ha d’aguantar la respiració sota l’aigua. La gran pregunta és quin és el límit?

 Dolphin Man és el retrat de la vida i el llegat de Jacques Mayol, conegut com l’home-dofí, el bussejador en apnea que va batre el rècord dels 100 metres de profunditat, i que va proposar una nova relació entre els éssers humans i el mar; no només concebre’l com un gran dipòsit d’aigua salada, sinó també com una porta a conèixer-se un mateix. Una història immersiva i una experiència sensorial i transformadora que ens connecta amb el nostre jo interior.

 TRÀILER: https://www.youtube.com/watch?v=KUSOb7xyo1c

El Director

Lefteris Charitos va estudiar cinema al Royal College of Arts de Londres. Ha dirigit diverses sèries de ficció i no ficció per a la televisió grega, incloent-hi les aclamades sèries de documentals històrics 1821 The Journey of Food.
Dolphin Man
 és el seu primer llargmetratge documental.

 Fitxa Tècnica

Grècia, Canadà, França, Japó (2017). 80 minuts. VO en anglès, francès, japonès, italià i grec subtitulada en català

Direcció: Lefteris Charitos

Narració: Jean-Marc Barr

Guió: Yuri Averof, Lefteris Charitos

Producció: Rea Apostolides, Yuri Averof, Ed Barreveld, Estelle Robin You

Edició: David Kazala, CCE

Producció executiva: Rea Apostolides, Yuri Averof, Ed Barreveld, Estelle Robin You, Seiko Kato, Marco Alessi, Marta Zaccaron

Fotografia: Stelios Apostolopoulos GSC

So: Olivier Dandré, Jérémie Halbert

 

Premis i Festivals

DocsBarcelona – Espanya, 2018.

Miami International Film Festival – Estats Units, 2018.

Thessaloniki International Film Festival – Grècia, 2017.

Adelaide International Film Festival – Austràlia, 2017.

Tokyo International Film Festival –  Japó, 2017.

El Centre

Llorenç del Penedès

_________________________________________________________________________________________

DIUMENGE 14 D’ABRIL DE 2019:

A 2/4 DE 7 DE LA TARDA, A LA CASA DE CULTURA

EL DOCUMENTAL DEL MES: NAMRUD EL PROBLEMÀTIC

Jowan Safadi, famós i controvertit músic palestino-israelià, denuncia la situació al territori amb les seves lletres i cançons. Investigat i arrestat en alguna ocasió, s’haurà de fer càrrec del seu fill adolescent i això l’obligarà a afrontar responsabilitats paternals mentre continua lluitant pels seus ideals.

Presentació i xerrada-col·loqui amb JAUME BORRÀS i GALCERAN, llicenciat en Geografia i Història i diplomat en Ciències Religioses. Treballa en la docència, actualment com a catedràtic de socials a l’INS Antoni Ballester de Mont-roig del Camp. Va publicar el llibre El dit a l’ull (2013) i ha participat en nombroses iniciatives culturals i divulgatives de les comarques tarragonines, impartint conferències d’actualitat i també d’història antiga i moderna.

NAMRUD EL PROBLEMÀTIC

Fernando Romero Forsthuber

 2017  94 min.  V.O. en àrab, anglès i hebreu subtitulat en català

FITXA TÈCNICA

  • Direcció: Fernando Romero Forsthuber
  • Producció: Jürgen Karasek, Filip Antoni Malinowski
  • Guió: Ari Yehudit Richter, Jürgen Karasek
  • Fotografia: Jakob Fuhr, Martin Putz, Falko Lachmund i Rabia Salfiti
  • Edició: Wolfgang Auer
  • Música: Jowan Safadi
  • So: Feras Shehadeh

SINOPSI

Jowan Safadi és un famós i controvertit músic palestí-israelià. Les seves lletres i cançons són plenes de denúncia sobre la situació al territori. Investigat per “incitació al terrorisme” i arrestat en alguna ocasió, s’haurà de fer càrrec del seu fill adolescent i això l’obligarà a afrontar responsabilitats paternals mentre continua lluitant pels seus ideals.

Amb la seva banda Fish Samak, escriu cançons de crítica social i que parlen de política i, a poc a poc, s’ha guanyat una gran comunitat de fans al món àrab. Jowan no té por a expressar l’opinió ni a tractar temes tabú, fet que li ha portat problemes més d’una vegada. Mentrestant, també haurà d’afrontar els reptes que comporta la seva nova paternitat en solitari.

Decidit, no deixarà de lluitar a través del seu art per un lloc on viure en pau, on ell, el seu fill i la seva gent, puguin sentir-se segurs i amb possibilitats de prosperar. Namrud, nom que fa al·lusió al personatge bíblic que va construir la Torre de Babel, és la història d’un esperit lliure que viu al bell mig d’un dels conflictes polítics i territorials més antics i complexos del món.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=2DJnHxP1VDY

Més informació: https://eldocumentaldelmes.com/doc/namrud/

___________________________________________________________

DIUMENGE 17 DE MARÇ DE 2019: BOBBI JENE

A 2/4 DE 7 DE LA TARDA, A LA CASA DE CULTURA

 

Elvira Lind

 2017  94 min.

 V.O. en anglès subtitulat en català
 
 

SINOPSI

Després de 10 anys d’èxit i fama a Israel, la prestigiosa ballarina Bobbi Jene, pren la difícil decisió de tornar als Estats Units i treballar de forma independent. Als 30 anys, i bojament enamorada d’un jove ballarí israelià, haurà d’afrontar les conseqüències de deixar l’estabilitat i la zona de confort i lluitar pel seu art en solitari, que esdevindrà més personal i trencador que mai.

Assistim a la lluita d’una dona per a la seva independència, tornant a un país que va preferir deixar anys enrere i a una família de fortes conviccions catòliques. Aquest nou entorn, lluny d’aturar-la, farà aflorar en ella tota la seva creativitat, imposant-se a l’escena de Nova York amb una intensa i violenta peça de dansa en la que posarà a prova el seu propi llindar de dolor i la seva resistència emocional.

FEBRER 2019: OUAGA GIRLS

DIUMENGE 17 DE FEBRER DE 2019, 18:30 HORES

A la Casa de Cultura (carrer Mestre Gonzàlez, 6) DE LLORENÇ DEL PENEDÈS

Theresa Traoré Dahlberg

 2017  83 min.

 V.O. en francès i mossi subtitulat en català
 
 

SINOPSI

A la capital de Burkina Faso, Ouagadougou, un grup de noies joves estudien en una escola per convertir-se en mecànics de cotxes. Entre martells i claus angleses, comparteixen rialles, germanor i amistat. Els seus somnis i desitjos es barregen amb els valors d’un país i amb l’opinió de la societat que les envolta sobre com ha de ser suposadament una dona.

En un país amb un atur juvenil del 52% i amb un trist passat, trobar feina s’ha convertit en una de les grans preocupacions dels adolescents i els joves. Una inspiradora història sobre les eleccions que es prenen a la vida i l’esforç que suposa trobar el propi camí entre les opinions, pors i expectatives dels altres.

Les vides d’aquestes noies en el moment crucial en què acaben els estudis ens acosten a la inevitable i difícil transició universal de l’adolescència a la vida adulta. Una descripció poètica del que significa ser una noia jove avui a Burkina Faso.

https://eldocumentaldelmes.com/doc/ouaga-girls/

GENER 2019: SILVANA

DIUMENGE 13 DE GENER DE 2019, 18:30 HORES

A la Casa de Cultura (carrer Mestre Gonzàlez, 6) DE LLORENÇ DEL PENEDÈS

  

Mika Gustafson, Olivia Kastebring & Christina Tsiobanelis

 2017  91 min.  V.O. en suec i lituà subtitulat en català

Trailer: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=YG03wzpUa2Y

Silvana és una rapera que ha conquerit Escandinàvia amb les seves cançons intransigents contra totes les formes d’opressió. Icona i activista de la comunitat queer, es defineix com a lesbiana, feminista i antiracista, i s’ha convertit en la veu d’una nova generació de joves inconformistes. Un viatge des dels primers anys de la seva carrera com a artista underground fins a convertir-se en una veritable icona contemporània, sent el centre d’atenció de centenars d’adolescents i seguidors.

Tot seguit:

Presentació del Servei d’Atenció Integral (SAI) per a les persones LGBTI

A càrrec d’Anna Terrones Urpí, Psicòloga, Tècnica d’Igualtat i Diversitat del Consell Comarcal del Baix Penedès i Lluisa Jiménez Gusi, responsable de l’àrea per la igualtat de tracte i no discriminació de persones LGTBI de la direcció general d’igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Un documental i unes explicacions que interessen a tots, però d’una manera especial als joves.

Amb la col·laboració de l’Oficina Jove del Baix Penedès (Consell Comarcal)

 

Què és el SAI?

El Servei d’atenció Integral (SAI) és una prestació de servei d’atenció integral, de qualitat i de proximitat adreçat a les persones que pateixin, hagin patit o estiguin en risc de patir discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere. També pretén sensibilitzar la població en general perquè no discrimini aquestes persones.

Més informació del documental: https://eldocumentaldelmes.com/doc/silvana/#amore

 

Venda d’entrades ON-LINE
https://www.codetickets.com/el-centre/ca/elcentre.cat/9/
octubre 2019
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« set.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031